روزۀ ماه رجب و جایگزین سادۀ آن
از اعمال بسیار موکّد و با فضیلتِ[1] رجب، روزۀ تمام ماه، یا بخشی از آن، اگرچه یک روز است[2]؛
و اگر توان روزه ندارد[3]، به جای آن هر روز صدقه بدهد ـ و لو به یک قرص نان[4] ـ ؛
و اگر توان صدقه را نیز ندارد، بجای آن 100 مرتبه این ذکر را بگوید:
«سُبْحانَ الْإِلٰهِ الجَلیلِ، سُبْحانَ مَنْ لایَنْبَغِی التَّسْبیحُ إِلاّ لَهُ، سُبْحانَ الأَعَزِّ الأَکْرَمِ، سُبْحانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ وَ هُوَ لَهُ أهْلٌ[5].»
#پرونده_ویژه
#ماه_رجب
[1] . مطابق روایات، روزۀ یک روز در این ماه، اجر روزۀ هزار سال را دارد، و کسی که یک روز از رجب را روزه بدارد، خداوند بهشت را بر او واجب کرده او را با اهل بیت و در رتبۀ ایشان قرار میدهد. فضائل الاشهر الثلاثه، ص19؛ بحارالانوار، ج94، ص55.
[2] . پیر مردی به پیامبر(صلّی الله علیه و آله) عرض کرد که از روزۀ تمام ماه عاجز است، حضرت فرمود: «روز اوّل، وسط و آخر ماه را روزه بدارد که ثواب روزۀ کل ماه را دارد»، بحار الانوار، ج95، ص395. و روزهای دیگری که [در این ماه] به روزه گرفتن سفارش بیشتری شدهاند، از این قراراند: ایّام البیض، روز بیست و هفتم، سه روز متوالی که پنجشنبه و جمعه و شنبه باشند.
[3] . چه بخاطر ضعف جسمی، یا وقوع ماه رجب در فصل گرما، یا پیش آمد امر مهم تری که روزه به آن ضرر میرساند و...
[4] . از حضرت رسول(صلّی الله علیه و آله) روایت شده: «... سوگند به آن کسی که جانم به دست اوست، اگر کسى هر روز این صدقه را بدهد، به تمام [فضائل و ثواب های روزه] و به بیشتر از آن خواهد رسید، و اگر همه خلق آسمانها و زمین گرد آیند تا اندازه اجر او را معیّن کنند، به ده یک آن فضایل و درجاتى که در بهشت به آنها می رسد، نخواهند رسید....» ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ترجمه انصاری، ص 109-117.
[5] . اقبال الاعمال، ترجمه روحی، ج2، ص747، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص58؛ زاد المعاد، ص15؛ مفاتیح الجنان.