توبه ای اینگونه
ما وقتی میخواهیم به دیدن کسی برویم، با همان سر و وضعی که در منزل داریم که نمیرویم! استحمامی می کنیم، لباسی عوض می کنیم، عطری میزنیم، فکر می کنیم که چه بگوییم و چگونه بگوییم و...
ورود به ایّامی که مورد عنایت و لطف خاصّ پروردگار است (همچون ماه مبارک رمضان)، آداب وشرایط خودش را دارد.
شست و شویی کن و آنگه به خرابات خرام
تا نگردد ز تو این دِیرِ خراب، آلوده
پاک و صافی شو و از چاه طبیعت به در آی
که صفایی ندهد، آبِ تراب آلود
پس لازم است انسان با آمادگی کامل وارد این اوقات شریف شده و در مدّت اقامت نیز آداب را رعایت کند.
یکی از توصیه هایی که ائمۀ اطهار(علیهم السّلام) و علمای اسلام به این منظور بیان فرموده اند «توبه» است.
امام سجاد(علیه السّلام) در یکی از دعاهای ماه رمضان، چنین با خداوند متعال مناجات می کند:
«أَنْتَ الَّذِی فَتَحْتَ لِعِبادِکَ باباً إِلَى عَفْوِکَ، وَ سَمَّیْتَهُ التَّوْبَةَ،...فَقُلْتَ تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَصُوحاً...، فَما عُذْرُ مَنْ أَغْفَلَ دُخُولَ ذلِکَ الْبابِ یا سَیِّدِی بَعْدَ فَتْحِهِ، وَ إِقامَةِ الدَّلِیلِ عَلَیْه؟...» [1]:
خدایا! تو کسی هستی که برای بندگانت دری به سمت بخشش خود گشودی و آنرا «توبه» نامیدی، پس گفتی: بسوی خداوند توبه کنید، توبه ای خالصانه...، پس ای مولای من! دیگر چه عذر و بهانه ای است برای کسیکه از ورود به این باب غفلت کند، بعد از آنکه تو آنرا گشودی و به سویش راهنمایی کردی؟...
پس سزاوار است که پیش از ورود و یا در ابتدای ورود به این اوقات فرخنده، برای اینکه شروعی بهتر داشته باشیم، ابتدا خود را در چشمه سار توبه شستشو دهیم تا با ظاهر و باطنی پاک و با صفا وارد ضیافت الهی شویم.
به این منظور، غسل و نماز توبه نیز سفارش شده است:
سید بن طاووس روایت کرده است: «رسول خدا(صلّی الله علیه و آله) در یکشنبۀ ماه ذی القعده از منزل بیرون آمد و فرمود: ای مردم! کدام یک از شما می خواهد توبه کند؟
عرض کردیم: همه می خواهیم توبه کنیم.
فرمود: غسل کنید و وضو بگیرید و 4 رکعت نماز(در هر رکعت: حمد + 3 مرتبه توحید + فلق + ناس) بخوانید، سپس 70 مرتبه استغفار کنید و آنرا به «لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ» ختم کنید.
آنگاه دست ها را بالا آورید و بگویید:
«یا عَزِیزُ یا غَفَّارُ، اغْفِرْ لِی ذُنُوبِی وَ ذُنُوبَ جَمِیعِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِناتِ فَإِنَّهُ لا یَغْفِرُ الذُّنُوبَ إلَّا انْت».
سپس فرمود: هر بنده ای از امّت من این عمل را انجام دهد، از آسمان به او ندا می شود: «ای بندۀ خدا! عمل خود را از سرگیر، زیرا توبۀ تو پذیرفته و گناهت آمرزیده شد» و...
عرض کردیم: ای رسول خدا! اگر بنده ای این عمل را در غیر این ماه (ذی القعده) انجام دهد چه اثری خواهد داشت؟
فرمود: «همانند آنچه توصیف کردم برای او خواهد بود...» [2].
و نیز خواندن «مناجات التائبین» امام زین العابدین(علیه السّلام) ـ اوّلین مناجات از مجموعۀ مناجات های پانزده گانۀ ایشان که در مفاتیح الجنان هم آمده (لینک) ـ بسیار پسندیده و تأثیر گذار است.
#پرونده_ویژه
#ماه_رمضان
___________________
[1] دعای 45 صحیفه سجادیه.
[2] اقبال الاعمال، ج2، ص20.
سایت شما عالی هستش
امیدوارم موفق باشید